Byggahus.se/TV4/C More

Byggahus



2021 säsong 2

Vattentorn i Knivsta förlänger livet - Grand Designs

Av Marlén Eskilsson 37 kommentarer

I avsnitt 6 av Grand Designs Sverige 2021 förvandlar Henry och Parvi ett vattentorn i Knivsta till sitt drömhus. Det är svårt att tänka sig ett krångligare sätt att bygga hus än detta. Henrys devis ”Allt går, underverk tar bara något längre tid” underlättar projektet, liksom att de i byggprocessen möter varje steg med en obotlig optimism.

I säsongsavslutningen till Grand Designs Sverige 2021 förvandlar Henry och Parvi ett brutalistiskt vattentorn till sin pensionärslya. Foto: TV4/C More

Säsongsavslutningen av Grand Designs Sverige 2021 bjuder på en ganska galen ombyggnad av ett vattentorn till bostad. Platsen är samhället Knivsta utanför Uppsala.

Innehåll

Parvi och Henry. Foto: TV4/C More

Där har Henry Tervahauta, 65 år, och hustrun Pari Aria köpt vattentornet för 1 miljon kronor, som de ska bygga om till sina drömmars pensionärsbostad.

Henry är en pionjär inom svensk industri. Under 1980-talet var han med och byggde upp Kinas aluminium- och glasindustri. Han sporras av tuffa utmaningar och får en kick av att lösa problem.

Pari är även hon en driftig person med sinne för affärer. Hon har bland annat drivit ett framgångsrikt hotell i Istanbul.

Programledaren Mark Isitt blickar upp mot tornet. Foto: TV4/C More

Nu har de alltså gett sig i kast med att bygga om vattentornet i Knivsta, byggt 1958 i brutalistisk stil och 24 meter högt.

Foto: TV4/C More

Teknikrummet högst upp ska rivas och ersättas med ett nytt våningsplan, vilket ökar byggnadshöjden ca 6 meter. Foto: TV4/C More

Läs mer: Grand Designs Sverige - Alla avsnitt + info om serien

Fakta om projekt vattentorn

Byggår: 1958
Inköpspris: 1 miljon kr
Höjd: 24 meter
Boyta: 172 kvm
Antal våningar: 3
Budget: Under 10 miljoner kr
Tidsplan: Ca 2 år
Byggstart: September 2019

Foto: TV4/C More

Planer för ombyggnaden

De ska börja med att tvätta bort klotter från fasaden. Därefter ska den impregneras. Hål ska diamantsågas upp i vattentornets väggar och ben för att kunna sätta in stora panoramafönster och hissentréer. Betongen är 60 cm tjock.

De ska även förbereda för framtida eventuella tillägg av fler våningsplan genom att ta hål för fyra extra hissentréer och utrymningsvägar. Totalt ska de avlägsna 200 ton betong från vattentornet.

Foto: TV4/C More

Högst upp på toppen finns ett gammalt teknikutrymme som de ska riva. Där ska de sedan bygga upp ett helt nytt våningsplan på 36 kvm.

Stora glaspartier som väger nästan ett ton ska monteras på de tre våningsplanen.

På utsidan ska de montera en ny spiraltrappa som når ända upp till toppen. Där finns redan en rostig gammal ståltrappa som de demonterar och återanvänder inomhus. Där den var ska de istället placera ett delvis glasat hisschakt.

Foto: TV4/C More

På nedersta våningen ska det bli en relaxavdelning med hamam, bastu, badrum, allrum och restaurerad ståltrappa.

Foto: TV4/C More

På plan två har vi det som tidigare var vattentanken. Här ska de bygga ett kök och vardagsrum med en takhöjd på 3,2 meter.

Foto: TV4/C More

Högst upp gör de en T-formad påbyggnad som inrymmer sovrum och badrum, med glasade skjutdörrar ut till tre terrasser. Här blir det obruten utsikt över Knivstas villaområden.

Bygget börjar

I september 2019 ger de sig på steg 1, vilket är att tvätta bort smuts och grafitti från vattentornets fasad på 800 kvm, en veckas jobb.

Teleskoplastaren kostade 1 miljon kr. Foto: TV4/C More

Henry har investerat i en begagnad teleskoplastare, som blev hans för 1 miljon kr. Den behövs, för det är 119 trappsteg upp till toppen och det är tungt att bära saker på vägen.

Foto: TV4/C More

De tvättar fasaden ren uppifrån och ner. Henry har tagit hjälp av Tarek som står i teleskoplastaren och tvättar.

De sliter i månader med att tvätta, riva och göra hål. I november är de klara och redo att börja bygga övre våningsplanet.

Foto: TV4/C More

Det inkluderar att frakta 14 pallar betonghålsten upp till toppen av tornet för att bygga översta planet. Nu kommer teleskoplastaren till användning. Denna maskin ersätter arbetsplattformar, lyftkranar, byggställningar, vilket är bra för byggbudgeten. Det är inte helt enkelt att lyfta upp dessa tunga pallar, men maskinen klarar det till slut.

Halvtid i bygget

I maj 2020 gör Mark Isitt ett besök på bygget som har nått ungefär halvtid. Då har de sågat ut hålen i vattentornets ben, där det ska bli hissutgångar och utrymningsvägar för framtiden. Det är tungarbetat och tar väldigt lång tid.

Foto: TV4/C More

Mark Isitt frågar hur de orkar med detta tungjobbade projekt som är så tungt och går så sakta framåt. Henry förklarar att det är en utmaning som ger honom energi.

I oktober 2020 har det dock börjat hända grejer. Då är den specialtillverkade brandtrappan på plats på tornets utsida, med 119 trappsteg upp till översta våningen.

Foto: TV4/C More

Det gamla trapphuset har fått en ny glasfasad och bakom denna en fungerande hiss.

Uppfinner specialanordning för att lyfta glaspartierna

När de 900 kg tunga glaspartierna som kostar 70 000 kr styck ska lyftas på plats 24 meter upp i luften är det spännande, till och med Henry är orolig.

Foto: TV4/C More

Varken lyftkran eller teleskoplastaren klarar jobbet utan Henry måste uppfinna en ny anordning som inkluderar ett stålstativ, en motor och en vajer, han bygger ihop och den klarar jobbet. De får frakta upp fönstren väldigt sakta för att motorn ska klara det, men Henry har full kontroll.

Inredning återstår

I april 2021 skulle de enligt plan vara redo för inflytt. Då är fönstren på plats, hissen och väggarna, men inredning återstår. I badrummet sitter handgjort kakel från Marrakech.

De träter om huruvida det ska finnas en mellanvägg i våningen eller inte. Henry vill ha den för att inte bryta rummets form, men Parvi vill inte bryta utsikten. Vi får se vem som vinner.

Foto: TV4/C More

Huset klart - vattentorn har blivit ”lyxhotell” 

Mark Isitt besöker det nu 30 meter höga huset när det är klart och Henry och Parvi är inflyttade.

Foto: TV4/C More

Han möts av en rödteglad uteplats. De planerar att plantera växter som klättrar uppför fasaden med solpaneler.

Foto: TV4/C More

Han tar hissen upp till toppen som öppnar sig i alla väderstreck. När han anländer med hissen kommer han rakt in i deras sovrum där en täljstenskamin är tänd.

Foto: TV4/C More

Sängen står mot en vägg, med glaspartier både till höger och vänster. I anslutning till sovrummet finns ett pentry.

Det är samma golv på inomhus som ute på terrassen. Även väggarna är samma på in- och utsida, nakna putsade betongväggar i varm grå naturfärg.

Foto: TV4/C More

De går ner en våning i det som tidigare var vattentanken. Nu är det ett kök och ett stort allrum med 3,2 m takhöjd i åttakantig form. Varje alkov blir som ett rum i rummet, med kök, matplats, tv-rum med utsikt i alla riktningar.

Pari vann striden om mellanväggen, den gick bort. Nu är utsikten obruten.

Foto: TV4/C More

När de går ner ytterligare en våning till deras bastu/hamam, är det lågt i tak. Här sitter ekpaneler varvat med betong på väggarna. På golvet ligger persiska mattor.

Foto: TV4/C More

De har lyckats med det de föresatt sig. Budget som var satt till 10 miljoner kr överskreds. Även om de inte har räknat ihop allt så tror de att de har hamnat på 12-15 miljoner kronor. De känner sig nöjda med det, med tanke på resultatet. De är så nöjda med att ha kunnat förvandla ett vattentorn till ett hem.

– Det är som att bo på lyxhotell, säger Pari.

Utsikt från terrassen. Foto: TV4/C More

Henry är övertygad om att de kommer att leva några år längre tack vare att de bor här. Utsikten gör att man känner att man lever.

Foto: TV4/C More

Mark Isitt avslutar med ett eget utlåtande om resultatet:

– Det kanske inte är jättepraktiskt med så små våningsplan staplade på varandra. Men stor arkitektur går inte ut på att vara bara bekväm. Stor arkitektur handlar om att trigga fantasin, att förverkliga underverk. Stor arkitektur, det ger liv.


KÄLLA: Byggahus.se

https://www.byggahus.se/vattentorn-i-knivsta-forlanger-livet-grand-designs#11832-fakta-om-projekt-vattentorn


Läs mer

Grand Designs Sverige - Alla avsnitt + info om serien

Läs också

© OCTAGON TOWER 2024